Drugie śniadanie – dla ucznia doładowanie.

8 Listopada obchodzony  jest  Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. W tym dniu klasy I –III uczestniczyły w działaniach edukacyjnych w ramach ,,Programu dla szkół” . Uczniowie wspólnie przygotowali  i spożyli drugie śniadanie łącząc przy tym degustację owoców, warzyw, mleka i ich przetworów. Ponadto dzieci utrwaliły sobie  wiadomości na temat zdrowego odżywiania się i ważnej roli warzyw, owoców i produktów mlecznych w codziennej diecie.  Celem działań  podjętych tego dnia było również wdrażanie uczniów do dbania o właściwe przechowywanie produktów spożywczych oraz przypomnienie pochodzenia produktów mlecznych, uprawy warzyw i owoców.

Celem zajęć było  także  uświadomienie dzieciom znaczenia śniadania, jako najważniejszego posiłku w ciągu dnia oraz  przekazanie uczniom wiedzy na temat zależności między spożywaniem  śniadania, a osiąganiem sukcesów szkolnych.  Mamy nadzieję, że udział w programie pozwoli  na wdrażanie uczniów do odpowiedzialności za własne zdrowie i  zbilansowanego odżywiania, zachęci do racjonalnego wykorzystania żywności, a także  zachęci   rodziców do przygotowywania zdrowych posiłków dla dzieci.                                                                   

                                                                                    Wychowawcy klas I – III

FOTOGALERIA