8 Listopada obchodzony jest Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. W tym dniu klasy I –III uczestniczyły w działaniach edukacyjnych w ramach ,,Programu dla szkół” . Uczniowie wspólnie przygotowali i spożyli drugie śniadanie łącząc przy tym degustację owoców, warzyw, mleka i ich przetworów. Ponadto dzieci utrwaliły sobie wiadomości na temat zdrowego odżywiania się i ważnej roli warzyw, owoców i produktów mlecznych w codziennej diecie. Celem działań podjętych tego dnia było również wdrażanie uczniów do dbania o właściwe przechowywanie produktów spożywczych oraz przypomnienie pochodzenia produktów mlecznych, uprawy warzyw i owoców.
Celem zajęć było także uświadomienie dzieciom znaczenia śniadania, jako najważniejszego posiłku w ciągu dnia oraz przekazanie uczniom wiedzy na temat zależności między spożywaniem śniadania, a osiąganiem sukcesów szkolnych. Mamy nadzieję, że udział w programie pozwoli na wdrażanie uczniów do odpowiedzialności za własne zdrowie i zbilansowanego odżywiania, zachęci do racjonalnego wykorzystania żywności, a także zachęci rodziców do przygotowywania zdrowych posiłków dla dzieci.
Wychowawcy klas I – III