Dziś świętujemy Tłusty Czwartek. Jest to ostatni czwartek przed wielkim postem. W tym dniu dozwolone jest objadanie się pączkami oraz faworkami.
Aby tradycji stało się zadość uczniowie naszej szkoły świętowali Dzień Pączka. Podczas zajęć poznali tradycje i zwyczaje związane z tym dniem oraz historię powstawania pączków. Oczywiście nie obyło się bez kosztowania tych pysznych smakołyków!
Dziękujemy rodzicom, którzy przygotowali pączki zarówno w klasach młodszych jak i starszych!
A czym jest pączek? Pączek w kuchni polskiej to wyrób cukierniczy w postaci ciasta drożdżowego z mąki pszennej, uformowanego na kształt lekko spłaszczonej, mieszczącej się w dłoni kuli i usmażonego w głębokim tłuszczu. Tradycyjnie pączki nadziewa się konfiturą lub marmoladą różaną. Obecnie pączek może być również nadziany budyniem, czekoladą, a nawet twarogiem. Gotowy pączek jest zwykle lukrowany lub oprószony cukrem pudrem, może być też posypany kandyzowaną skórką pomarańczową lub polany czekoladą.
Bez wątpienia był to jeden z pyszniejszych dni w szkole!